Az elektromos "Cs" töltény
Előzmények

         A telepített fegyverekkel való műszaki zárás az ellenség távoltartásának, az ellenséges behatolás megakadályozásának vagy legalábbis lassításának olcsó és igen hatékony módja, amely nem szükségelteti nagy létszámú saját csapatoknak állandóan a védendő területen való tartását, vagy nagy hatású, bonyolult és drága fegyverek használatát.

         Az önműködő (az ellenség által működésbe hozott) és a megfigyelt, vagyis a saját csapatok által működtetett fegyverek többnyire közönséges robbanótestek. A Magyar királyi Honvédség azonban rendelkezett néhány vegyi töltetű telepíthető fegyverrel is. A háborús körülmények között szerencsére sosem használt elektromos, időzített és 38 M. Cs töltények töltete az első világháború hírhedt harcanyaga, a mustárgáz volt.


Az elektromos "Cs" töltények

Változatai:

  (Klikk a töltényre!)

Elektromos "Cs" töltény
Féléles elektromos "Cs" töltény
Gyakorló elektromos "Cs" töltény


Elektromos "Cs" töltény

Tömege: kg
Hossza: 265 mm
Átmérője: 57 mm
Vegyi töltet: 360 g M. anyag (mustárgáz)
Fertőzött terület nagysága: 20 m2
Fertőzési sűrűség: 15-20 g/m2
Fertőzőképesség: 3-4 óra

Leírása:
         Légmentesen lezárt bádogcső, a belsejében üvegedénnyel. A csőszájra forrasztott letéphető bádogszalaggal nyitható szájfedőlemez az üveg megrepedése esetén sem engedi ki az M. anyagot. A cső alsó részébe szerelt izzógyújtót áram segítségével lehet működésbe hozni, botlódrótos aknaként elektromos cövek, megfigyelt aknaként helyi áramforrás segítségével. A hozzá hasonló időzített "Cs" töltényt gyárilag időzítő gyújtóval szerelik.

Szállítása:
         54 db elektromos „Cs” töltény egy ládában, 26 db időzített „Cs” tölténnyel, egy doboz (30 db) zsinórgyújtóval, 2 db dörzslappal az időzített „Cs” töltényekhez és 10 db „Cs” kulccsal.
         Külön ládába csomagolva tartozik még a készlethez 2 pár gumikesztyű és kb. 3 kg fertőtlenítő anyag, utóbbi 4 db kartondobozban.
         Az elektromos „Cs” töltényeket minden esetben szájjal felfelé tároljuk, erős hőtől vagy nagy hidegtől óvjuk meg.

Féléles elektromos "Cs" töltény         A féléles elektromos „Cs” töltény mustárgáz helyett veszélytelen, mustárszagot árasztó M. anyag utánzattal van töltve, és „Féléles” felirattal van ellátva. Robbanótöltete van, ezért a kirepülő üvegszilánkokra ügyelni kell a kiképzésnél. Szabadfolyású gyakorlatoknál tilos használni.

         Málházása, telepítése és felszedése megegyezik az éles töltényével.

Gyakorló elektromos "Cs" töltény         Kívülről a szájnyílásra szigetelőszalaggal felerősített szájlemez és a „Gyakorló” felirat különbözteti meg az éles tölténytől. A cső belsejében üvegcső helyett egy ingerlő füstöt fejlesztő hatásjelző található, amely pótolható, így a gyakorló töltényt többször is fel lehet használni.

         Málházása, telepítése és felszedése megegyezik az éles töltényével.


Telepítés és működés

         A telepítést végzőket el kell látni gumikesztyűvel és gázálarccal. A munka megkezdése előtt a felnyitott ládát vizsgáljuk meg és amennyiben mustárszagot érzünk, felöltött gumikesztyűvel, gázálarcban keressük meg az okát. A sérült hüvelyekből kifolyt M. anyagot azonnal fertőtlenítsük, a sérült hüvelyeket pedig legalább fél méter mély gödörbe ássuk el. Ha az anyag az ép töltényeket, a ládát, illetve más felszerelést is beszennyezett, azokat is fertőtleníteni kell.

         Telepítésnél határozzuk meg a töltények és az azokat működtető elektromos cövekek helyét. Feszítsük ki a botlódrótokat, és telepítsük az elektromos cövekeket. A cövekekre kapcsoljuk rá az elektromos „Cs” töltény vezetékeit.

         A töltényeket kb. 30 fokos szögben ássuk a talajba, szájnyílással az ellenség felé. Úgy helyezzük el, hogy az M. anyag permete ne hulljon az elektromos cövekre. A „Cs” kulcs segítségével tépjük le a bádogszalagot a cső végéről, a szájfedő lemez ekkor magától lehullik. Végül rejtsük a töltényt.

         Telepítés után élesítsük az elektromos cöveket.
Megfigyelt elektromos „Cs” telep telepítésekor a töltényeket egy szigetelt villanyvezetékkel sorba kapcsoljuk, és az ellenség odaérkezésekor egy 25 voltos áramforrással egyszerre indítjuk a max. 20 db töltényt.

         A 30 fokos szögben telepített töltény által fertőzött terület a legnagyobb, ugyanakkor ennek fertőzőképessége a legkisebb. A cső dőlésszögének csökkentésével a terület csökken, a fertőzőképesség ideje azonban (vízszintesen lefektetett cső esetén) akár 24 órára is emelhető. Ugyancsak nő a fertőzőképesség, ha ugyanarra a területre több töltényt irányzunk.

         Az elektromos cövek vagy más áramforrás keltette elektromos áram hatására a cső végében lévő izzógyújtó elsül és összetöri az üvegedényt, amelyből az M. anyagot a robbanási gázok kipermetezik.

         Az elektromos „Cs” töltényekből álló zár felszedésekor a töltények szájnyílására a fedőlapot szigetelőszalaggal erősítsük vissza. Csomagoljuk az ép töltényeket, és küldjük be a hadtest műszaki oszlophoz. Ha a szállítás és tárolás nem megoldható, a töltényeket meg kell semmisíteni. A töltényeket szájnyílással lefelé egy kb, 1 méter mély gödörbe állítjuk, sorba kapcsoljuk, majd 35 cm-es földréteggel fedjük. A kellő óvintézkedések mellett a töltényeket gyújtjuk, majd a gödröt betemetjük, és 15 méteres körzetben körülkerítjük. A kerítést „Vigyázat, gáz!” feliratú táblákkal kell ellátni. A gyújtás és a gödör betemetésének idejére gázálarcot kell viselni.


Fejlesztés, a 38 M. "Cs" töltény         Az újabb típusú 38 M. „Cs” töltények már nem tartalmaznak gyújtót, azt a telepítés során szerelik beléjük. Egységes kivitelben készülnek: időzíthető és elektromos gyújtóval egyaránt fel lehet szerelni őket.


Forrás

Műszaki záróharc (Tervezet)
Szemléltető falitáblák a műszaki oktatáshoz. Budapest, 1942.
Hatala A. - Kelemen F.: Jegyzet a katonai robbanótestek szerkezetének és működésének
megismeréséhez és megértéséhez. Vitaliq Bt., 2003.


Feltöltve: 2006.12.18.

lap tetejére