Az időzített "Cs" töltény
Előzmények

         A telepített fegyverekkel való műszaki zárás az ellenség távoltartásának, az ellenséges behatolás megakadályozásának vagy legalábbis lassításának olcsó és igen hatékony módja, amely nem szükségelteti nagy létszámú saját csapatoknak állandóan a védendő területen való tartását, vagy nagy hatású, bonyolult és drága fegyverek használatát.

         Az önműködő (az ellenség által működésbe hozott) és a megfigyelt, vagyis a saját csapatok által működtetett fegyverek többnyire közönséges robbanótestek. A Magyar királyi Honvédség azonban rendelkezett néhány vegyi töltetű telepíthető fegyverrel is. A háborús körülmények között szerencsére sosem használt elektromos, időzített és 38 M. Cs töltények töltete az első világháború hírhedt harcanyaga, a mustárgáz volt.


Az időzített "Cs" töltények

Változatai:

  (Klikk a töltényre!)

Időzített "Cs" töltény
Féléles időzített "Cs" töltény
Gyakorló időzített "Cs" töltény


Időzített "Cs" töltény

Tömege: 850 g
Hossza: 265 mm
Átmérője: 57 mm
Vegyi töltet: 360 g M. anyag (mustárgáz)
Fertőzött terület nagysága: 20 m2
Fertőzési sűrűség: 15-20 g/m2
Fertőzőképesség: 3-4 óra

Leírása:
         Légmentesen lezárt bádogcső, a belsejében üvegedénnyel. A csőszájra forrasztott letéphető bádogszalaggal nyitható szájfedőlemez az üveg megrepedése esetén sem engedi ki az M. anyagot. A cső alsó részébe szerelt gyutacs segítségével dörzsgyújtóval ellátott gyújtózsinórral lehet gyújtani.

Szállítása:
         26 db időzített „Cs” töltény egy ládában, 54 db elektromos „Cs” tölténnyel, egy doboz (30 db) zsinórgyújtóval, 2 db dörzslappal az időzített „Cs” töltényekhez és 10 db „Cs” kulcs.
         Külön ládába csomagolva tartozik még a készlethez 2 pár gumikesztyű és kb. 3 kg fertőtlenítő anyag, utóbbi 4 db kartondobozban.
         Az időzített „Cs” töltényeket minden esetben szájjal felfelé tároljuk, erős hőtől vagy nagy hidegtől megóvva.Féléles időzített "Cs" töltény         A féléles időzített „Cs” töltény mustárgáz helyett veszélytelen, mustárszagot árasztó M. anyag utánzattal van töltve, és „Féléles” felirattal van ellátva. Robbanótöltete van, ezért a kirepülő üvegszilánkokra ügyelni kell a kiképzésnél. Szabadfolyású gyakorlatoknál tilos használni.

         Málházása, telepítése és felszedése megegyezik az éles töltényével.


Gyakorló időzített "Cs" töltény         Kívülről a szájnyílásra szigetelőszalaggal felerősített szájlemez és a „Gyakorló” felirat különbözteti meg az éles tölténytől. A cső belsejében üvegcső helyett egy ingerlő füstöt fejlesztő hatásjelző található, amely pótolható, így a gyakorló töltényt többször is fel lehet használni.

         Málházása, telepítése és felszedése megegyezik az éles töltényével.


Telepítés és működés

         A telepítést végzőket el kell látni gumikesztyűvel és gázálarccal. A munka megkezdése előtt a felnyitott ládát vizsgáljuk meg és amennyiben mustárszagot érzünk, felöltött gumikesztyűvel, gázálarcban keressük meg az okát. A sérült hüvelyekből kifolyt M. anyagot azonnal fertőtlenítsük, a sérült hüvelyeket pedig legalább fél méter mély gödörbe ássuk el. Ha az anyag az ép töltényeket, a ládát, illetve más felszerelést is beszennyezett, azokat is fertőtleníteni kell.

         Telepítésnél határozzuk meg a töltények helyét, és arról készítsünk vázlatot is. A töltényeket kb. 30 fokos szögben ássuk a talajba, szájnyílással az ellenség felé. A 30 fokos szögben telepített töltény által fertőzött terület a legnagyobb, ugyanakkor ennek fertőzőképessége a legkisebb. A cső dőlésszögének csökkentésével a terület csökken, a fertőzőképesség ideje azonban (vízszintesen lefektetett cső esetén) akár 24 órára is emelhető. Ugyancsak nő a fertőzőképesség, ha ugyanarra a területre több töltényt irányzunk, ezek mindegyike az eredeti töltet hatásának 50 százalékával növeli a fertőzőképességet.

Telepítés Fertőzött terület
m2
Fertőzés sűrűsége
g/m2
Fertőzőképesség
óra
 
30 fokban félig a földbe süllyesztve 20 25-30 3-4
10 fokban kissé a földbe süllyesztve 10 30-40 12
vízszintesen lefektetve 5 70-80 24


         A fertőzőképességet az eső, erős napsütés, szél csökkentheti.

         A töltényt a tervezett fertőzés helyétől kb. 5 méterre telepítsük, és amennyiben azt ferdén helyezzük el, a számára készített lyukban földdel körültömködve vagy kövekkel körberakva rögzítsük. A „Cs” kulcs segítségével tépjük le a bádogszalagot a cső végéről, a szájfedő lemez ekkor magától lehullik. Amennyiben feltételezhető, hogy a töltény belsejében az üveg repedt vagy törött, a telepítést és a gyújtást gázálarcban és gumikesztyűben végezzük.

         Az időzített töltényeket nem az ellenség odaérkeztekor robbantjuk, hanem azokkal a valószínűsíthető előrenyomulás útját fertőzzük meg, ezért rejteni nem kell őket, sőt, a biztonságos robbantás elősegítésére a töltények helyét jól láthatóan (lombos ággal, kőrakással) meg is kell jelölni.

         Több töltény esetén a gyújtás sorrendjét úgy határozzuk meg (a széljárást is figyelembe véve), hogy a már felrobbantott töltényekből az M. anyag ne hulljon a még fel nem robbantottak közelébe. A robbanó töltények 25 méteres sugarú körében senki ne tartózkodjon.

         Gyújtás előtt éles késsel merőlegesen vágjunk le kb. egy centiméternyit a 30 M. gyújtózsinór végéből, toljuk rá a 35 M. zsinórdörzsgyújtót, majd húzzuk azt végig a dörzslapon. A megbízható gyújtáshoz a gyújtózsinór végének, a dörzsgyújtónak és a dörzslapnak is teljesen száraznak kell lennie. Sikertelen gyújtás esetén próbálkozzunk újra, ha szükséges, akkor a zsinór végének ismételt visszavágásával is. Miután meggyőződtünk róla hogy a zsinór ég, húzódjunk vissza vagy induljunk a következő töltényhez, de a 25 méteres biztonsági távolságra mindig ügyeljünk. Ez a 25 méteres határ vonatkozik a már felrobbant töltényre is, ennél jobban csak védőruhában és gázálarcban közelíthetjük azt meg. A fertőzött terület mentesítését csak a vegyiharc szakcsapat végezheti, a fertőzés létét vagy nemlétét is ők állapítják meg.

         A fel nem robbantott töltények felszedésekor a töltények szájnyílására a fedőlapot szigetelőszalaggal erősítsük vissza. Csomagoljuk az ép töltényeket, és küldjük be a hadtest műszaki oszlophoz. Ha a szállítás és tárolás nem megoldható, a töltényeket meg kell semmisíteni. A töltényeket szájnyílással lefelé egy kb, 1 méter mély gödörbe állítjuk, mindig csak annyit, hogy az utolsó gyújtásakor az első gyújtózsinórjának még csak kétharmada égjen le.


Fejlesztés, a 38 M. "Cs" töltény         Az újabb típusú 38 M. „Cs” töltények már nem tartalmaztak gyújtót, azt a telepítés során szerelték beléjük. Egységes kivitelben készültek: időzíthető és elektromos gyújtóval egyaránt fel lehetett szerelni őket.


Forrás

Műszaki záróharc (Tervezet)
Szemléltető falitáblák a műszaki oktatáshoz. Budapest, 1942.
Hatala A. - Kelemen F.: Jegyzet a katonai robbanótestek szerkezetének és működésének
megismeréséhez és megértéséhez. Vitaliq Bt., 2003.


Feltöltve: 2009.01.12.

lap tetejére