A 38 M. "Cs" töltény
Előzmények         Az eredeti elektromos „Cs” töltények és időzíthető „Cs” töltények még gyárilag beszerelt, eltérő gyújtóval készültek. 1938-ban rendszeresített egységesített változatukba a szükség szerint elektromosan vagy időzítve gyújtható gyutacs már csak a telepítéskor került beszerelésre.


A 38 M. "Cs" töltények

Változatai:

  (Klikk a töltényre!)

38 M. "Cs" töltény
Féléles 38 M. "Cs" töltény
Gyakorló 38 M. "Cs" töltény


38 M. "Cs" töltény

Tömege: kg
Hossza: 265 mm
Átmérője: 57 mm
Vegyi töltet: 360 g M. anyag (mustárgáz)
Fertőzött terület nagysága: 20 m2
Fertőzési sűrűség: 15-20 g/m2
Fertőzőképesség: 3-4 óra

Leírása:
         Légmentesen lezárt bádogcső, a belsejében mustárgázt tartalmazó, külön is lezárt üvegedénnyel. A csőszájra forrasztott letéphető bádogszalaggal nyitható szájfedőlemez az üveg megrepedése esetén sem engedi ki az M. anyagot. A cső alsó részében lévő gyutacstokot csavaros fenékzáró kupak takarja.

         A gyutacstokba szerelhető gyutacsot áram segítségével lehet működésbe hozni, botlódrótos aknaként elektromos cövek, megfigyelt aknaként helyi áramforrás segítségével.

         Időzíthető aknaként 30 M. gyújtózsinórból és gyutacsból álló időzített gyújtószerelékkel ellátva működik.

Szállítása:
         80 db 38 M. „Cs” töltény egy ládában, 54 db villamos- és 26 db időzített gyújtószerelékkel, egy doboz (30 db) zsinórgyújtóval, 2 db dörzslappal az időzített töltényekhez és 10 db „Cs” kulcs.

         Külön ládába csomagolva tartozik még a készlethez 2 pár gumikesztyű és kb. 3 kg fertőtlenítő anyag, utóbbi négy kartondobozban.

         A 38 M. „Cs” töltényeket minden esetben szájjal felfelé tároljuk, erős hőtől vagy nagy hidegtől pedig óvjuk meg.


Féléles 38 M. "Cs" töltény         A féléles 38 M. „Cs” töltény mustárgáz helyett veszélytelen, mustárszagot árasztó M. anyag utánzattal van töltve, és „Féléles” felirattal van ellátva. Az élesével megegyező gyutacsa van, ezért a robbanáskor kirepülő üvegszilánkokra ügyelni kell a kiképzésnél. Szabadfolyású gyakorlatokon tilos használni.

         Málházása, telepítése és felszedése megegyezik az éles töltényével.

Gyakorló 38 M. "Cs" töltény         A szájnyílásra szigetelőszalaggal felerősített szájlemez és a „Gyakorló” felirat különbözteti meg az éles tölténytől. A cső belsejében üvegcső helyett egy ingerlő füstöt fejlesztő hatásjelző található, amely pótolható, így a gyakorló töltényt többször is fel lehet használni.

         Málházása, telepítése és felszedése megegyezik az éles töltényével.


Telepítés és működés

         Telepítése, működése és felszedése megegyezik az elektromos és az időzíthető „Cs” töltényekével, kivéve, hogy itt a gyújtószereléket közvetlenül a telepítés előtt szereljük be a tölténybe.

         A föld felé fordított szájnyílású, de még lezárt töltény fenékzáró kupakját csavarjuk le, a használni kívánt elektromos vagy időzíthető gyújtó huzalát vagy gyújtózsinórját húzzuk át a kupak furatán, majd toljuk be a gyújtót a gyutacshüvelytokba. A huzalokat vagy zsinórt a rájuk fűzött fadugasszal rögzítsük, majd csavarjuk vissza a fenékzáró kupakot.

         Felszedéskor távolítsuk el a töltényekből a gyújtót, és szigetelőszalaggal erősítsük vissza a szájnyílás fedőlemezét.


Forrás

Műszaki záróharc (Tervezet)
Szemléltető falitáblák a műszaki oktatáshoz. Budapest, 1942.
Hatala A. - Kelemen F.: Jegyzet a katonai robbanótestek szerkezetének és működésének
megismeréséhez és megértéséhez. Vitaliq Bt., 2003.


Feltöltve: 2006.12.19.

lap tetejére