A gázseb-csomag
Előzmények

         Az első világháború új tapasztalatokat hozott nem csak a hadművészetbe, de az egyetemes emberi tudatba is. Szörnyűsége megrázta a világot, és eladdig ismeretlen félelmeket plántált a hátországok korábban valamiféle biztonságtudatban élő lakosságának szívébe. Az egyik ilyen félelem a bombát szóró repülő szerkezetek felé irányult, amelyek hatalmas távolságokon és a földön áttörhetetlen frontvonalakon át is képesek voltak halált vinni a messzi városokba. Egy másik, nem kisebb félelem egy ugyancsak új és pusztító fegyvert lengett körül, a vegyi fegyvert. A nagy háború egyik legszörnyűbb pusztító eszköze volt ez, amely gyakran hosszú és szörnyű szenvedéseken át bekövetkezett halált, néha pedig "csak" maradandó vagy hosszú ideig tartó egészségkárosodást okozott, és amelyet a tényleges veszteségeken is messze túlmutató hírhedtség övezett. A világháborúban a harcanyagokkal még csak a katonák találkoztak, a két háború között azonban egyre szélesebb nyilvánosságot kapott az a gondolat, hogy a jövőben ezzel a hátország esetében is számolni kell.

         A második világháborúban a szembenálló felek végül óvakodtak a vegyi fegyverek bevetésétől, és az ellenük kifejlesztett védőfelszereléseket szerencsére soha nem kellett használni.

         A lenti képeken egy, a polgári lakosság számára gyártott gázseb-csomagot mutatunk be.

     

         A honvédség számára rendszeresített csomag ennél egyszerűbb és egyben strapabíróbb is volt.


A gázseb-csomag

   

 

Leírása:
         A kb. 10 x 7 x 2 cm-es, barna kartonpapírból készült, fémkapcsokkal összefogott erős tokot a nedvességtől celofánburkolat védi. A kettős kartontokban 10 szelet itatós-papír és 6 lezárt portok található. A csomag oldalán használati utasítás, valamint a gyártás dátumát jelző bélyegzés van. Egyes darabokon a gyártó színes záró papírkorongja is megtalálható.


Használat

   

         A gázseb-csomag a bőrre kerülő folyékony harcanyagok (elsősorban a mustárgáz) semlegesítésére szolgál.

         Használatkor tépjük le a csomagot védő celofánburkot. A külső kartontok lehúzása után tépjük le a belső tok kihajtható tetején lévő itatóspapírt, és azzal itassuk fel a bőrre került folyadékot. Ezután bőven nedvesítsük meg a bőrt, szórjuk rá a tokokban lévő port, és a bőrön lévő vízzel dörzsöljük péppé. A keletkezett pépet 2-3 percig hagyjuk a bőrön, majd távolítsuk el róla.

         A harcanyaggal szennyezett itatóspapírt égessük vagy ássuk el.


Málházás         A gázsebcsomagot és 2 db sebkötöző csomagot a tábori zubbony bal alsó zsebében kell hordani.


Forrás

Felszerelési utasítás


Képek

Márkus Csaba
Regia Militia Hungarorum


Feltöltve: 2007.04.23.
Feltöltve: 2008.12.08.

lap tetejére