A sebkötözőcsomag
Előzmények

         A XIX.sz utolsó harmadáig a harctéren megsebesült katona saját leleményességére vagy bajtársa irgalmára és hozzáértésére kellett hogy hagyatkozzon sebei bekötözésében. Az első, kimondottan a sérülések ellátására rendszeresített egyéni felszerelésre egészen 1870-ig kellett várni.
Az 1870.M sebkötöző csomagot a 80-as években egy légmentesen lezárt bádogdobozba csomagolt új típus követte, azt pedig az 1906.M sebkötöző csomag, amelyet már vízhatlanított vászonba csomagoltak. A világháború kitörésekor a katonák ezzel a csomaggal indultak harcba, titkon remélve, hogy sosem kell majd használniuk…

         Fiaik negyedszázaddal később hasonló felszereléssel és reményekkel néztek az új világháború borzalmai elé.


A sebkötözőcsomag

     

     

         A szélek nélkül kb. 9 x 6 x 3,5 cm-es tábori barna színű, vízhatlan gumírozott vászon csomagban több réteg csomagolópapírba tekert steril sebkötöző anyag van.

         Ha felnyitjuk a vászonburkolatot, először egy zsírpapír, azon belül pedig egy steril papír burkolatot találunk. A steril papírt széthajtva előtűnik két mullpólya és egy általuk közrefogott géztekercs. A pólyák egyenként is steril papírba vannak csomagolva. A két pólyával és a géztekerccsel egy esetleges lövés be- és kimeneti nyílását egyaránt le tudjuk fedni.

         A vászoncsomagolás egyik oldalán a gyártás, másik oldalán a sterilizálás dátumát jelző bélyegzés található.Gyártók:
Rico Magyar Kötszerművek Rt.
Schottola Ernő, Budapest


Használat

         A gumírozott vászon burkolatot felszakítjuk (a csomagolás széle ehhez egy darabon előre be van vágva), a külső zsírpapírból és a steril papírcsomagolásból kivesszük a sebkötöző pólyát és a géztekercset, amelyeket azután a sérülésnek megfelelő módon erősítünk fel.


Málházás         A gázsebcsomagot és 2 db sebkötöző csomagot a tábori zubbony bal alsó zsebében kell hordani.


Források

Ravasz I. szerk: Boldogtalan hadiidők… 1914-1918. Petit Real, 2004.
Felszerelési utasítás


Képek

Bacskai Gergő
Regia Militia Hungarorum


Feltöltve: 2007.04.23.
Frissítve: 2010.02.01.

lap tetejére