8 mm-es 30 M. Mauser géppuskatöltények
Előzmények

         A XIX. század utolsó harmada forradalmi és máig ható változásokat hozott a gyalogsági lőfegyverek lőszereinek fejlesztése terén. Megjelent a modern töltényhüvely, a füst nélküli lőpor és a korszerű, a korábbiaknál kisebb kaliberű acélburkolatú lövedék. A század utolsó éveiben Németországban készült, előremutató módon már hegyes lövedékkel szerelt 7,92 mm-es Mauser lőszercsalád még a második világháborúban is a német csapatok legfontosabb gyalogsági lőszertípusa volt, és 43 M. típusjelzéssel a magyar honvédség is rendszeresítette. A töltény eredete azonban egészen 1888-ig nyúlik vissza, igaz, ekkoriban még gömbölyű csúcsú lövedékkel szerelték azt.

         Amikor az első világháború után Gebauer Ferenc megalkotta repülőgép-fedélzeti géppuskáit, többféle lőszerből válogathatott. Ott volt egyrészt a 93 M. Mannlicher töltény, amelynek a háború alatt számos különleges, kifejezetten a monarchia repülő csapata számára kifejlesztett változata készült el, másrészt a gyalogság újonnan beszerzett 24 M. Madsen golyószóróinak 7,92 mm-es Mauser tölténye. Választása végül mégsem ezekre, hanem az ős Mauserre esett. A gömbölyű csúcsú lövedék mellett (ballisztikai hátrányosságai ellenére, amelyek a kis távolságon belül vívott légiharcban amúgy sem igen jelentkeztek) több érv is szólt: nagyobb térfogatába könnyebb volt beletervezni a speciális töltények alkotórészeit, hosszan felfekvő palástja miatt pedig érzéketlenebb volt a fegyvercső kopása során fellépő pontatlanságra, így a géppuskák csöveit tovább lehetett használni; ez a két világháború közötti nehéz gazdasági helyzetben komoly érvnek számított.


8mm 30 M. Mauser géppuskatöltények (8x57)

         A 26/31 M. GKM és 34 M. GMF repülőgép-fedélzeti géppuskák lőszerei

         A repülőgépek Gebauer Ferenc tervezte géppuskáihoz használt lőszert a szakirodalom 8 mm Gebauer néven is ismeri.

Változatai:
  (Klikk a töltényre!)

8 mm 30 M. Mauser éles töltény
8 mm 30 M. Mauser fényjelző töltény
(valószínűleg kék jelzésű gyújtó változata is létezett)

8 mm 30 M. Mauser éles töltényA töltény hossza: 80 mm
A töltény tömege: 26,7 g
A hüvely hossza: 56,9 mm
A hüvelyfenék átmérője: 11,9 mm
A hüvely tömege: 10,32 g
A lövedék hossza: 29 mm
A lövedék tömege: 13 g
Lőportöltet: 2,86 g Szondi lőpor

Leírása:
         Gömbölyű csúcsú (ogivál) acélburkolatú keményólom lövedék központi gyújtású hornyolt rézhüvelyben. A lövedékköpeny hátul nyitott, a lövedék fenékrészén tölcsér alakú bemélyedés, palástján hüvelyperemező horony van. A peremezés a hüvely szájnyílásánál történik, az eltérő színjelzés mellett ez is megkülönbözteti a fényjelző tölténytől, amelynél a horony a hüvely nyakán lejjebb van.
         A csappantyút három helyen beütéssel rögzítik a csappantyúfészekbe.

Jelzése:
         A hüvelyfenék négyes osztatú, felül a gyártó cég jelzése, alul a gyártási év két utolsó számjegye van beütve. A csappantyúfészek zöld színű lakkal van szigetelve.

Gyártók:
         Állami Hadianyaggyár (ÁH)
         Vadásztöltény, Gyutacs és Fémárugyár (ÁH)

Ismert hüvelyfenékjelzések:

         ÁH 33, ÁH 35, ÁH 36, ÁH 37, ÁH 38, ÁH 39, ÁH 40


Csomagolása:
         5 db töltény egy vaslemezből vagy rézzel bevont vaslemezből sajtolt töltőlécben, melynek kialakítása megegyezik a német gyártású 7,92 mm-es Mauser töltényekével, rajtuk a gyártó cég beütött jelével. 15 db töltény (3 db töltőléc) egy szintén a német csomagolással megegyező papírdobozban, a doboz fedelén zöld színű bélyegzéssel, pl.:

15 drb. 8 mm. Ogiv
Mauser éles töltény
Csepel, 1933 III
8mm 30 M. Mauser fényjelző töltényA töltény hossza: 80 mm
A töltény tömege: 25,8 g
A lövedék hossza: 32 mm
A lövedék tömege: 10,8 g
Fényjelző: 0,8 g foszfor
Lőportöltet: 2,9 g Szondi lőpor

Leírása:
         Mint az élestöltény, de a hosszabb és könnyebb lövedék foszforos fényjelzővel van szerelve. A lövedékpaláston itt is hüvelyperemező horony látható, a hornyolás azonban a hüvely nyakrészén jóval lejjebb esik mint az élestöltényen, az eltérő színjelzés mellett a fényjelző töltény erről is felismerhető.

Jelzése:
         A hüvelyfenék négyes osztatú, felül a gyártó cég jelzése, alul a gyártási év két utolsó számjegye van beütve. A csappantyúfészek fekete színű lakkal van szigetelve.

Gyártók:
         Állami Hadianyaggyár (ÁH)
         Vadásztöltény, Gyutacs és Fémárugyár (ÁH)

Ismert hüvelyfenékjelzések:
         ÁH 39


Csomagolása:
         Mint az élestöltényé, de a doboz felirata egyelőre nem ismert.


Forrás

Dombrádi Lóránd: A magyar hadigazdaság a második világháború idején.
          Petit Real, 2003


Képek

Császi Péter
Molnár Sándor archívuma
Regia Militia Hungarorum

Feltöltve: 2006.09.20.
Frissítve: 2009.07.06.

lap tetejére