50 mm-es aknagránátok


a honvédség által használt 50 mm-es magyar és 50 mm-es német aknagránátok

Az 50 mm-es magyar aknavető gránátok

Az 50 mm 39 M. gránátvető lövedéke

Gránáttípusok:
  (Klikk a gránátra!)

50 mm 39 M. aknagránát (repesz)
50 mm 39 M. gyakorló aknagránát
50 mm 39 M. oktató aknagránát


50 mm 39 M. aknagránát (repesz)


     

     

Hossza: 205 mm
Tömege: 836 g
Robbanótöltet: 120 g TNT
Hatásos repeszkörzet sugara: 1,5 m
Veszélyes repeszkörzet sugara: 100-150 m
Gyújtó: 39 M. (lsd. rajz) vagy 40 M. aknagránát pillanatgyújtó
Kivető töltet: 39 M. csappantyútöltény, 5 g lőportöltettel

Leírása:
Csepp alakú gránáttest, melynek elülső részébe az alumínium gyújtó van csavarva. Legszélesebb részén 4 db borda által közrefogva 3 db tömítőhorony található. Az öntött acél, kívülről esztergálással megmunkált gránáttest belső felülete hossz- és keresztirányban hornyokkal kikönnyített, amelyek mentén a test a robbanás pillanatában repeszekre hasad szét. A gránáttest hátsó részéhez csavarmenettel csatlakozik a 8x2 db lángátadó furattal és 8 db szárnnyal ellátott stabilizátorcső. A szárnyak kettesével, ponthegesztéssel vannak rögzítve. A stabilizátorcső belsejében található a kilövő töltény.

Festése:
Az aknagránát a tömítőfelület kivételével tábori zöldre van festve, piros felirat jelzi a robbanóanyag fajtáját. Gumibélyegzővel készülnek a szerelési sorozatra, a szerelés évére, az átvétel tényére, valamint a szerelő üzemre vonatkozó információk.
A későbbiekben (más tüzérségi lövedékhez hasonlóan) már az 5 cm-es aknagránátokat sem festették be teljesen. Az alábbi fotón látható példánynak is csak a hátsó harmada van táborizöldre festve, a gránáttest többi része fekete.Jelzései:
A festett és bélyegzett jelölések mellett öntött jelzés is van a gránáttesten, ez az adagszámot mutatja. A farokrész tartóssági próbán való megfelelését egy koronát mintázó beütött jel mutatja a stabilizátorcsövön. A gyújtón és a kivető tölteten ezen kívül további, azok gyártójára, típusára és gyártási évére vonatkozó beütött jelzések találhatók.
A fenti képen látható aknagránát e tekintetben is rendhagyó, mert a gránáttesten a bordák alatt a gyártó jelzése is látható. Az EFA rövidítés mögött valószínűleg az Elektromos és Fémárúgyár Rt. (Bp. XIV. Abonyi út 17.) rejlik.

Szállítása:

     

 

     

30 db aknagránát egy 50 mm-es 39.M vasalt aknagránát lőszerládában. Az aknagránátokat függőleges helyzetben, gyújtóval lefelé helyezik a ládába, 5x6-os elrendezésben. A láda fedelén és oldalán piros "30 drb 50 mm 39M Akna Gránát 39M csapp. tölt.", hosszabbik oldalán "Robbanó" felirat áll.
Ezenkívül a láda oldalára "50 mm. 39 M. aknagránát" feliratú alumínium lemezkét szegelnek.
A láda alján bemarások vannak kialakítva a gyújtók befogadására, a tömítőhornyok magasságában pedig egy 5 cm-es lyukakkal ellátott vízszintes falemez támasztja meg álló helyzetben a gránátokat (ez a betétlemez a fotón szereplő ládából már hiányzik). A fedél belső oldalára szegelt filccsíkok a lövedékek leszorítását szolgálják.
A láda zárószerelvényei és vasalatai megegyeznek a tüzérségi lőszeresládák alkatrészeivel. Méretei 45 x 39 x 24 cm, tömege üresen 7 kg, 30 db aknagránáttal 32,3 kg.
Az alsó négy képen egy másféle kialakítású láda látható, amelynek fogantyúja a láda oldalára szegelt textilhevederből készült, zárókampóját pedig lemezből hajlították.
A 40 M. gránátvető taligán két ilyen ládát helyeznek el.

 

A harctéren azonban meglehetősen nehézkes volna ezeket a ládákat mozgatni, ezért minden taligára málháznak még 10 db átalakított 31 M. golyószóró bádograkaszt is, amelyekben egyenként 6 db 5 cm-es aknagránátot lehet elhelyezni. A rakasz mindkét felébe egy-egy fabetét van erősítve, a lyukakkal ellátott fogadja be a gránátok orrát, míg a farokrészeket a másik betét nyílásaiba szerelt tartórugók rögzítik. (31 M. golyószóró rakaszokat a 36 M. nehézpuska tárjának szállítására is használnak, eltérő belső fabetétekkel.)
A kiürült rakaszokat a ládákból töltik újra.
A taligán van ezenkívül két, tisztítószereléket tartalmazó betét nélküli bádograkasz is.


50 mm 39 M. gyakorló aknagránát (pótgránát)

Hossza: 205 mm
Tömege: 836 g
Robbanótöltet: nincs
Gyújtó: nincs
Kivető töltet: 39 M. csappantyútöltény, 5 g lőportöltettel

A gyakorló, vagy pótgránátok gyújtó és robbanótöltet nélküli, de máskülönben a repeszgránátokkal teljesen azonos alkatrészekből álló, céllövészetre és lőkísérletekre szolgáló lövedékek. A gyújtó helyét egy megfelelő alakúra megmunkált egyszerű vasdarab zárja le, a gránáttest ürege pedig a robbanótöltet tömegének megfelelő ballasztanyaggal (vasreszelék és homok keveréke) van kitöltve. A vakgyújtón a tüzérségi pótgránátok jelölésénél is alkalmazott "X" alakú beütés látható. Becsavarását az éles gyújtóktól eltérően egyszerű furat segíti.


50 mm 39 M. oktató aknagránát

Hossza: 205 mm
Tömege: 836 g
Robbanótöltet: nincs
Gyújtó: nincs
Kivető töltet: nincs

A gyakorló gránátokhoz hasonló oktatógránátok a töltés és ürítés oktatására szolgálnak. Gyújtó és a robbanótöltet mellett csappantyútöltényt sem tartalmaznak, annak a helyét egy, a gránátvető ütőszegét kímélő gumibetét tölti ki.


Az 50 mm-es német aknavető gránát

A német 50 mm L.gr.W. 36 gránátvető lövedéke
50 mm W.gr. 36 aknavető gránát


Hossza: 220 mm
Tömege: 915 g
Robbanótöltet: 115 g TNT
Gyújtó: W.gr.Z. 34, W.gr.Z. 38, W.gr.Z. 38 St, W.gr.Z. 38 C, W.gr.Z. T

A gyújtótest bakelitből készült.
Az öntött acél, kívülről esztergálással megmunkált gránáttest belső felülete hossz- és keresztirányban hornyokkal kikönnyített, amelyek mentén a test a robbanás pillanatában repeszekre hasad szét. Külső felületének legszélesebb részén 3 db tömítőhorony fut körbe. A stabilizátorcső és a kettesével felerősített 8 db vezetőszárny anyaga acél. A cső palástján 8 db lángátadó furat van, amelyeken keresztül a kilövő töltény lőporgázai a lövedéktest és az aknavető fala közé áramlanak, és az aknagránátot a csőből kirepítik.Forrás

Dombrády L.: A magyar hadigazdaság a második világháborúban. Petit Real, 2003.
Hatala A. - Kelemen F.: Jegyzet a katonai robbanótestek szerkezetének és működésének
           megismeréséhez és megértéséhez. Vitaliq Bt., 2003.
Ideiglenes lőtáblázat az 50 mm-es 39M aknagránáthoz.

Képek

Bacskai Gergő
Vidákovich Gábor
Regia Militia Hungarorum


Feltöltve: 2006.08.22.
Frissítve: 2008.05.13.

lap tetejére