A 6 mm-es céllövő töltények
A 6 mm-es céllövő töltények (.22 Long Rifle)

         A 6mm-es céllövő pisztolyokhoz, 6mm-es váltócsővel felszerelt 9mm-es 29 M. és 37 M. pisztolyokhoz, 29 M., 30 M. és 38 M. céllövő puskákhoz (leventepuskák), és egyéb fegyverek (pl. 20 mm 36 M. nehézpuska, 37 mm 36 M. páncéltörő ágyú) betétcsöveihez, céllövésre.

         A durranó töltényt a 31 M. és 35 M. puskákhoz vaktöltényként jelzőtölténytestbe töltve, a golyószóró és géppuska hangjának utánzására jelzőtölténytestbe töltve és behevederezve, hangutánzó készülékben használják.

Változatai:
  (Klikk a töltényre!)

29 M. céllövő töltény
29 M. központos gyújtású céllövő töltény
36 M. durranó töltény


29 M. céllövő töltény

 


   A hüvely hossza: 15,15 mm
A hüvelyperem átmérője: 6,85 mm
A lövedék átmérője: 5,65 mm
A lövedék tömege: 2,52 g
A lövedék kezdősebessége: 330 m/s (puskából lőve)

A .22 kaliberű (5,6 mm) lőszert a Honvédség 6 mm-es néven 1929-ben rendszeresítette.

Leírása:
         Gömbölyű csúcsú, három gyűrűvel és három horonnyal ellátott keményólom lövedék egy vékony falú peremgyújtású, peremes vas- vagy rézhüvelyben. A gyúelegy a hüvelyfenék kiöblösödő részében található, felette kapott helyet a lőportöltet. A lövedék viaszba van mártva.
         Kizárólag peremgyújtású lőszerhez kialakított fegyverekhez használható.

         A 22-es Long Rifle lőszer ősét a lőportöltetet nem tartalmazó Flobert töltényből fejlesztették ki. A .22 Short az 1800-as évek közepén az Egyesült Államokban jelent meg, és rézhüvelye a hüvelytalpba préselt gyúelegy mellett már lőport is tartalmazott. 1871-ben hosszabb hüvellyel és nagyobb, 5 grain lőportöltettel látták el, ez lett a .22 Long. E két töltény még kifejezetten pisztolyokhoz készült, 1887-ben azonban hosszabb és csaknem negyedével nehezebb lövedéket szereltek a Long hüvelyébe, ezzel megszületett a világ egyik legelterjedtebb lőszere, a .22 Long Rifle. Bár eredetileg kis kaliberű puskákhoz szánták, utóbb pisztolytöltényként is sikert aratott, és a mai napig széles körben alkalmazzák a legkülönfélébb fegyverekhez.
         Hasonló kialakítású az 1866 M. Wänzel puska peremgyújtásos 14 mm-es lőszere is.


Gyártók:
         Vadásztöltény-, Gyutacs- és Fémárugyár Részvénytársaság, Budapest (V)
         Vadásztöltény-, Gyutacs- és Fémárugyár Részvénytársaság, Magyaróvár (M)

Jelzése:
         A hüvelyfenékbe a gyártó jelzése van ütve.

Csomagolása:
         100 db töltény egy papírdobozban, amelyen egy célba lövő levente és a töltény rajza, a 100-as szám és a "LONG RIFLE" felirat látható. A honvédség számára szállított töltények dobozát egy narancsszínű, piros "29 M. CÉLLÖVŐ TÖLTÉNY" feliratú papírszalaggal ragasztották le, vagy kék színű "29. M. 6m/m CÉLLÖVŐTÖLTÉNY" felirattal bélyegezték felül, a vashüvelyes töltények dobozát ezenkívül a "VASBÓL" felirattal is ellátták. Oldalt a gyártás dátumát jelölő bélyegzés látható.
         A gyufásdobozszerűen oldalra kitolható belsejű dobozban a töltények 10x10-es elrendezésben sakktáblaszerűen vannak elhelyezve, váltakozva a hüvelyfenékkel vagy a lövedékkel felfelé.

       

       

A lenti képeken egy közvetlenül a világháború után készült doboz látható, amelyen még a részvénytársaság neve olvasható, de a címke már a Szikra Nyomdában készült.

     

 29 M. központos gyújtású céllövő töltény

Leírása:
         A peremgyújtású töltényhez hasonló kialakítású lőszert kifejezetten a központi gyújtású lőszerrel működő fegyverek kis kaliberű váltócsöveihez fejlesztették ki, ahol az ütőszegnek a perembe való csapását nem lehetett volna megoldani. A gyúelegy a hüvely teljes alsó részét kitölti, felette egy hegyével a hüvelytalp felé mutató, kúp alakú üllőt helyeztek el, amit a hüvelypaláston körbefutó horony rögzít. Az üllő és a lövedék között található a lőportöltet. Lövésnél a gyúelegy a hüvelyfenékbe mélyedő ütőszeg és az üllő csúcsa között gyullad be. Mivel a gyúelegy a perem kiöblösödését is kitölti, ezt a lőszert normál peremgyújtású céllövő töltényhez készített fegyverekhez is használni lehet.

Gyártók:
         Vadásztöltény-, Gyutacs- és Fémárugyár Részvénytársaság, Magyaróvár (M)

Jelzése:
         A hüvelyfenékbe a gyártó jelzése van ütve.

Csomagolása:
         100 db töltény a peremgyújtású céllövő töltényéhez hasonló dobozban, "100 drb 29 M. 6 m/m központos gyujtásu céllövő töltény" feliratú papírszalaggal leragasztva.

36 M. durranó töltény 

Leírása:
         A céllövő tölténnyel megegyező hosszúságú, de lövedék nélküli hangutánzó töltény. A behúzott szájú hüvelybe fekete lőport, a hüvelyfenék kiöblösödő részébe gyúelegyet töltöttek.

 
         A durranótöltényt céllövő pisztolyokhoz és puskákhoz önmagában, a 8 mm-es 31 M. puskatöltényt tüzelő fegyverekhez speciális töltény formájú adapterben, a 38 M. jelzőtölténytestben használják, amely hosszában át van fúrva, és fenékrészében a durranótöltényt befogadó töltényűr van kialakítva. Mivel az ilyen fegyverek központi gyújtásúak, a töltényűr nem a jelzőtölténytest hossztengelyében van, hanem aszimetrikusan, hogy a középre csapó ütőszeg a durranó töltény peremét érje.

Gyártók:
         Vadásztöltény-, Gyutacs- és Fémárugyár Részvénytársaság, Magyaróvár (M)

Csomagolása:
         100 db töltény a peremgyújtású céllövő töltényéhez hasonló dobozban, "100 DURRANÓ TÖLTÉNY" feliratú papírszalaggal leragasztva. A doboz oldalára a gyártás dátumát bélyegezték.
         A jelzőtölténytest csomagolása egyelőre nem ismert.

 Forrás

Veress Gábor: Híres katonai pisztolyok és revolverek. Kossuth kiadó, 1999.
F-123. Lőszerismertetés. Budapest, 1939.


Képek

Molnár Sándor
Hadtörténeti Múzeum, Budapest
Regia Militia Hungarorum


Feltöltve: 2007.03.26.
Frissítve: 2010.06.10.

lap tetejére