A 43 M. bokavédő
Előzmények

A gyalogsági nadrághoz és a bakancshoz már a monarchia óta lábszártekercset viseltek a katonák, amelyet egy rövid közjáték után a honvédség 1925-ben rendszeresített új gyalogsági és lovassági nadrágjaihoz ismét bevezettek. Az ekkoriban már kissé ódivatúnak ható lábszártekercs végül a 30-as években tűnt el végleg, és a magyar honvéd már nélküle indult az új háborúba. Mindeközben azonban a háttérben új irányba mutató változások zajlottak.
A táboribarna pantallót már az 1920-ban kiadott egyenruházati szabályzat is említi, ekkoriban még mint a tisztek és hasonló állásúak, az altisztek és az egyévi önkéntesek által szolgálatban és ünnepélyes alkalmak során hordható ruházati cikket, majd viselését 1931-től szolgálaton kívül a véglegesen felvett tisztesek számára is engedélyezték. A pantalló posztóból készült változatát a műszaki csapatok és a gyalogság árkász alakulatai számára 1929-ben rendszeresítették, a rövidszárú csizma (utászcsizma) használata mellett. 1943-ban azután ezt a nadrágot írták elő valamennyi, eddig gyalogsági nadrágot viselő csapat számára is, mivel azonban ezek csizma helyett bakanccsal voltak ellátva, egyidejűleg egy új típusú, a német katonákéhoz hasonló bokavédőt is rendszeresítettek a nadrághoz.
Ahogyan azonban a többi modern felszerelés, úgy a pantalló és a bokavédő sem tudta kiszorítani a háború végéig az elődöt, így a szűk szárú gyalogsági nadrág használata végig általános maradt.


A 43 M. bokavédő

     

Leírása:
A magyar gyakorlatban korábban nem létező bokavédő kialakítása a hasonló német típus alapján történt. Anyaga táboribarna színű vászon, amit a jobb tartás érdekében két rétegben alkalmaznak, középen pedig még egy merevítő bőrcsíkot is belevarrnak. Alsó szegélye a kopás általi rongyolódás megakadályozására bőrrel van szegve. Felerősítésére oldalanként két bőrszíj és két vasból vagy alumíniumból készült tüskés csat szolgál.

Gyártók:
A bemutatott példányban nehezen olvasható piros bélyegzés található, valószínüleg a gyártó nevével és székhelyével.


Források

Honvédségi Közlönyök

Képek

Regia Militia HungarorumFeltöltve: 2007.11.19.

lap tetejére