A 9 mm-es 12 M. pisztolytöltény
A 9 mm-es 12 M. pisztolytöltények (9 mm Steyr)

A 12 M. öntöltő pisztoly és rohampisztoly, valamint az osztrák-magyar kísérleti géppisztolyok (rohampisztolyok) lőszere.

Változatai:
  (Klikk a töltényre!)

12 M. élestöltény
12 M. oktató töltény

9 mm M.12 scharfe Pistolenpatrone - a 9 mm-es 12 M. élestöltény     

A töltény hossza: 33,1 mm
A töltény tömege: 11,9 g
A 12 M. hüvely hossza: 22,9 mm
A hüvelyperem átmérője: 9,75 mm
A hüvely tömege csappantyú nélkül: 4 g
A 12 M. lövedék hossza: 15 mm
A lövedék átmérője: 9,03 mm
A lövedék tömege: 7,35 g
Lőportöltet: 0,45 g 0,1/0,5 mm-es 11 M. Plättchenpulver lőpor
A lövedék kezdősebessége: 340 m/s
A 7 M. rézcsappantyú tömege: 0,11 g

Leírása:
      12 M. acélburkolatú keményólom lövedék egy 7 M. csappantyúval szerelt 12 M. központi gyújtású hornyolt rézhüvelyben. A lövedék nikkelezett és rézbevonatú változatban is előfordul, 1917-ben egy kis sorozat vashüvellyel is készült a rohampisztolyok számára.

Jelzése:
      A négyes osztású hüvelytalpon alul a gyártó cég jelzése, a csappantyú két oldalán a gyártási év két-két számjegye, felül a gyártási hónap római számmal jelölve. A hirtenbergi gyár eltérő, csak gyártójelzést és évszámot tartalmazó jelölésrendszert alkalmazott.
      A polgári célra gyártott lőszerekről a gyártás dátuma hiányzik, ezek helyén csillag alakú jelzések vannak. A Roth cég kizárólag civil célra gyártotta a töltényt.

Gyártók:
Georg Roth, Bécs, Pozsony, Lichtenwörth ( GR )
Hirtenberger Patronenfabrik, Hirtenberg ( H )
Sellier & Bellot, Prága ( SB )

Ismert hüvelytalp jelzések:
GR * 696 *
H 1913, H 1914, H 1915, H 1917, H 1918
      H * * *
SB 1916 IV, SB 1916 V, SB 1916 VI, SB 1917 I, SB 1917 IICsomagolása:
      8 db töltény egy natúr (barnítatlan) acéllemezből sajtolt és lemezrugóval ellátott, 86 mm hosszú és 12,2 mm széles, a gyártótól függően 11-13 g tömegű 12 M. töltőlécben. A hirtenbergi töltőlécek nikkelezve is készültek.
      A gyártó cég jele többnyire a töltőlécbe is be van ütve.

   

   

   

 

Gyártók:
Georg Roth, Bécs, Pozsony, Lichtenwörth ( GR )
Hirtenberger Patronenfabrik, Hirtenberg ( H )
Sellier & Bellot, Prága ( SB )

      Két töltőlécnyi, azaz 16 db töltényt csomagolnak egy papírból készült 12 M. tölténydobozba, amit a 8 mm-es 7 M. töltények dobozához hasonlóan a pisztolytáska töltényrekeszében helyeznek el. Az azonos gyártótól származó dobozok is többféle feliratozással ismertek, a lenti képeken egy példát mutatunk be.

     

 

      A világháború kitörésekor a hadsereg lefoglalta az idegen országok számára gyártott hadianyagot, így a csapatokhoz a fentivel megegyező, de román felirattal ellátott dobozokba csomagolt lőszer is kerülhetett (a 12 M. pisztolyt ugyanis a román hadsereg is rendszeresítette).

      A polgári kereskedelemben kapható Steyr pisztolylőszert többnyire töltőléc nélkül csomagolták, és 25-50 db töltényt tartalmazó dobozokban árulták, 5x5-ös vagy 5x10-es elrendezésben, de ismeretes a katonaival megegyező, civil feliratozású doboz is.

      Ausztriában a hirtenbergi, immár Staatsfabrik-nak átkeresztelt üzemben az M.12 töltényt az első világháború után tovább gyártották, sőt a gyár Gustloff-Werke néven a német megszállás után is folytatta a termelést. A katonai célra szánt lőszer csomagolása a fenti képeken bemutatotthoz hasonlóan történt, csak a jelzéseket és feliratokat változtatták meg az aktuális igényeknek és viszonyoknak megfelelően. A világháború alatt az immár Pistolenpatrone M12(ö)-re átkeresztelt töltényeket német cégek is készítették.
      Hirtenbergben az Anschluss-ig a régi "H" jelzést használták, majd áttértek a P635 kódra. A töltény ezenkívül előfordul még a német dnh és hrl jelzésekkel is.
      A fentieken kívül a lőszer egyéb jelzésekkel is ismeretes, mivel a háborút követően polgári célra számos üzem tovább gyártotta.

      A 12 M. pisztolytöltény magyarországi gyártására sem az első világháború időszakából, sem későbbről nincs bizonyíték.


9mm M.12 Pistolen-Unterrichtspatrone - a 9 mm-es 12 M. oktató töltényLeírása:
      Átfúrt hüvelyű, lőpor és csappantyú nélküli töltény, a töltőfogások gyakorlásához. A lövedéket esetenként pontozással rögzítik, de a hüvely teljes hosszát kitöltő, fából készült lövedékkel is ismert.


Forrás

Mötz, J.: Österreichische Militärpatronen. Verlagsbuchhandlung Stöhr, Wien.
Mötz, J. - Schuy, J.: Vom Ursprung der Selbstladepistole. Wien, 2007.
Veress Gábor: Híres katonai pisztolyok és revolverek. Kossuth kiadó, 1999.

Fotók

Molnár Sándor archívuma (MSA)
Regia Militia Hungarorum (RMH)


Feltöltve: 2008.09.15.

lap tetejére