A 6,35 mm-es pisztolytöltény
A kezdetek

         Ha alaposabban megvizsgáljuk egyik-másik, manapság is népszerű lőszer eredetét, sokszor meglepődve tapasztalhatjuk, hogy valójában milyen régi típusról is van szó. Nincs ez másképp a John Browning tervezte 6,35-ös pisztolytöltény esetében sem, amely a cég 1906-os zsebpisztolyával együtt debütált egy évszázaddal ezelőtt.

         A lőszer, ahogyan az azzal működő fegyverek, már kezdetben igen eltérő fogadtatásra találtak. Schneider Árpád Roland, az 1912-ben megjelent "Önműködő kézilőfegyverek" című könyvecske temperamentumos szerzője igen rosszallóan ír a töltényről:

         "Önvédelemre szánt maroklőfegyvernek a 6,35 mm-es öb semmiesetre sem elegendő; a 7,35 mm-es öb az arany középut, amelynek a lőhatása is még kielégítő, s amellyel a pisztoly sulya és alakja oly méretű, hogy állandóan hordani sem kellemetlen, sem alkalmatlan. De az a 7,35 mm aztán a megengedhető legalsó határ!... Végletekig sem öböt, sem sulyt, sem terjedelmet kisebbíteni nem lehet, mert akkor a pisztoly annak a célnak, melyre készült, hogy megbízható zsebfegyver legyen, meg nem felelhet, és semmi egyéb, mint közveszélyes játékszer."

         A vásárlóközönség azonban lelkesen fogadta az aprócska tölténnyel működő tenyérben is elférő pisztolyokat, így a gyártók egymás után álltak elő az új és még újabb modellekkel. Ezek az apróságok azután a divatra fogékony katonatisztek derékszíján is megjelentek, akik aligha gondolhatták, hogy csinos "játékszereikkel" egyszer majd hadba kell vonulniuk. Az események azonban más fordulatot vettek.


A 6,35 mm-es pisztolytöltények (6,35 mm Browning, .25 ACP)

A monarchia tisztjei által használt kis kaliberű önvédelmi fegyverek, pl. a 6,35 mm-es Steyr vagy az ÖWA öntöltő pisztoly hivatalosan nem rendszeresített lőszere.

Változatai:
  (Klikk a töltényre!)

6,35 mm-es élestöltény
6,35 mm-es gyakorló töltény

A 6,35 mm-es élestöltény 

   

A töltény hossza: 23,1 mm
A töltény tömege: 5,26 g
A hüvely hossza: 15,6 mm
A hüvelyperem átmérője: 7,65 mm
A lövedék hossza: 12,3 mm
A lövedék átmérője: 6,38 mm
A lövedék tömege: 3,2 g
Lőportöltet: 0,06 g
A lövedék kezdősebessége: 200 m/s

Leírása:
         Nikkelezett réz- vagy rézburkolatú keményólom lövedék egy központi gyújtású hornyolt rézhüvelyben.

Jelzése:
         A magyar gyártású lőszerek négyes osztású hüvelytalpán felül a gyártó cég nevének ("F-GY"), alul a cég székhelyének rövidítése ("BP." azaz Budapest), a csappantyú két oldalán pedig a Frommer Patent (Frommer szabadalom) "F." és "P." rövidítése található. A Roth gyártású töltényeken a cég jelzése és három csillag, az S&B töltényeken négy csillag látható; a monarchia rendszeresített katonai lőszereinek jelölésrendszerét ezen a jellegzetesen civil típuson nem találjuk meg.

Gyártók:
Fegyver- és Gépgyár Rt., Budapest ( F-GY BP. )
Georg Roth, Bécs, Pozsony, Lichtenwörth ( GR )
Sellier & Bellot, Prága (* * * *)Csomagolása:
         25 db töltény 5x5-ös elrendezésben egy papírdobozban, a cimkén az adott gyártóra jellemző felirattal; a lenti képeken egy, a Sellier & Bellot cég által gyártott, és az akkoriban nemzetközinek számító francia nyelvű felirattal ellátott doboz látható, az eredeti Browning zsebpisztoly rajzával együtt.

     

       

         A fenti képeken látható, ugyancsak a Sellier & Bellot gyárban készült dobozon a francia mellett már német nyelvű felirat is van, és a töltényt a Browning mellett már a Steyr zsebpisztolyokhoz is ajánlják.A 6,35 mm-es gyakorló töltény

 

Leírása:
         Átfúrt hüvelyű, lőpor és csappantyú nélküli töltény, a töltőfogások gyakorlásához. A fenti képeken egy, a katonai oktató töltényekhez hasonlóan fabetéttel és gumicsappantyúval ellátott példányt is láthatunk.


A töltény utóélete

A Frommer Liliput, az Eiler, a Nalava, illetve egyéb külföldi zsebpisztolyok lőszere

Gyártók:
         A Fegyvergyár az önállóvá vált Magyarországon is tovább gyártotta a lőszert, amely természetesen más, külföldi gyártók kínálatában is előfordult.

         A 6,35 mm-es pisztolytöltény (nem utolsósorban azért, mert nem rendszeresített lőszertípus volt) nem tűnt el a monarchia összeomlásával, és a 20-as években népszerűsége ismét megnőtt, amikor a Fegyvergyár piacra dobta a kis kaliberű Frommer Liliput zsebpisztolyt. A Liliput, bár katonai célra teljesen alkalmatlan volt, egészen az új világháborúig kísérte a (főleg magas rangú) magyar tiszteket. Jány Gusztáv, a 2. magyar hadsereg parancsnoka is ilyen fegyverrel járta meg az orosz frontot, és noha maga a fegyver (ahogyan a 6,35-ös számos más, korábbi "gazdateste" is) végül lassan kikopott a használatból, a töltény a monarchia után a Horthy-Magyarország elmúlását is túlélte, hogy azután a pártfunkcionáriusok hírhedt önvédelmi fegyverével, a Zbrojovkával társulva szolgálja a dolgozó népet. Ugyan népszerűsége mára kicsit megkopott, e nagy múltú, bár katonailag nem túl nagy jelentőségű lőszer jövője továbbra is biztosnak látszik.

     

A fenti képeken látható dobozt és a benne lévő lőszert a budapesti Fegyver- és Gépgyár Rt. készítette, a fedélen a Frommer Liliput pisztoly rajza látható.


Forrás

Pawlas, K. R.: Munitionshandbuch. Journal-Verlag Schwend GmbH, 1973.
Schneider Á. R.: Önműködő kézilőfegyverek. Stampfel Könyvkiadó, 1912.

Fotók

Bárányos Gergő
Molnár Sándor archívuma (MSA)
Tálosi Zoltán
Regia Militia Hungarorum (RMH)


Feltöltve: 2008.09.18.
Frissítve: 2014.09.09.

lap tetejére